– داده ها رتبه بندی شدند که برای این منظور از آماره T استفاده گردید.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
– امید ریاضی ۱Ei، واریانس Vi ۱و شاخص Ui ۱از روابط زیر محاسبه شد :
( ۸ )
( ۹ )
Ui ۱ (۱۰ )
در روابط بالا N تعداد سالهای آماری مورد استفاده است. محل تلاقی شاخص U و U1 با محدوده ۹۵ درصد اطمینان نشان دهنده تغییرات سری زمانی، و شاخص Uبعد از محل تلاقی وضعیت روند کاهش یا افزایش سری را نشان داده است (همتی، ۱۳۹۰ ).
۴ – ۷ – روش هموار ساز هالت _ وینترز
برای پیش بینی یک مساله حائز اهمیت است، و آن این است که باید اطلاعات و داده های دقیق و کافی از گذشته آن در اختیار باشد. این مورد یکی از مشکلات استفاده از اکثر روشها در آبوهواشناسی به ویژه در ایران محسوب می شود و دقت مدلها را تحت تاثیر خود قرار میدهد. سریهای زمانی بسیاری وجود دارند که میتوانند به وسیله یک چند جملهای به طور مناسب مدلبندی شوند. مثلا یک سری فصلی یا سیکلی را نمی توان به آسانی به وسیله یک مدل چند جملهای معرفی کرد.
از روش هالت _ وینترز برای پیش بینیهای کوتاه مدت و همچنین پیش بینیهای میان مدت استفاده می شود. این رویه برآورد پویایی از مولفههای روند، سطح و مولفههای فصلی فراهم میآورد (بایزیدی و همکاران ۱۳۹۱ – ۲۰ ). پیش بینی سریهای زمانی در این روش به یکی از حالات جمعی یا ضربی که در معادلات زیر نشان داده شده صورت گرفت :
Yt = M + T + C + S + I ± e ( 11 )
Yt = M × T × C × S × I ± e
در مطالعات فوق: Yt سری زمانی پیش بینی شده
M میانگین وزنی مورد بحث بیشترین میزان وزن به جدیدترین مشاهده سری زمانی داده شد. و به ترتیب که به داده های قبلیتر سری زمانی برگشت می شود، وزنها نیز کمتر گردیدند.
برای پیش بینی در این مدل لازم بود، مولفههای سطح یا میانگین (t x̅ )، روند (Tt )، C مولفه چرخهای، S مولفه فصلی، I نوسانات نامنظم در طول سری و e خطاهای مشاهداتی باشند. حالت تجمعی پیش بینی هالت _ وینترز و آریما مورد بررسی قرار گرفته و در نهایت دو روش با هم مقایسه و نتایج حاصل از آنها بیان شد.
برای بیان روش هالت _ وینترز از معادلات زیر استفاده شده است :
( ۱۳ )
۰ < A < 1
( ۱۴ ) T ۱ = ᵦ t t – ۱ + ( ۱ – ᵦ ) ( X̅ ۱ – X̅ t-1 )
۰ < B < 1
( ۱۵ ) F ۱ = γ e t – s + ( ۱ – γ )
۰ < C < 1
در معادلات فوق x t جدیدترین مشاهدات است. A, B, C ضرایب مربوط به هموارسازی نمایی هستند که مقدار عددی آنها بین صفر و یک متغیر است. چنانچه سری زمانی مشتمل بر دوره زمانی سال یا دوره خاصی باشد، مولفههای فصلی مربوط به آن در سال یا دوره قبل با F t – s نشان داده شد. با رسیدن به زمان n، مقادیر آتی سری ( y n+h) بر مبنای معادله ی زیر پیش بینی شدند.
Ŷ n – h = y̅ n + h t + f t – s ( ۱۶ )
این روش قبل از شروع پیش بینی ابتدا داده های واقعی را بر اساس مولفههای معرفی شده شبیه سازی می کند و زمانی که فاصلهی بین داده های واقعی و شبیه سازی شده به حداقل ممکن رسید، مقادیر آتی را پیش بینی می کند. معیار دیگر نکویی برازش مدل و صحت و دقت پیش بینی مدل، انحراف باقیماندههاست ( خورشید دوست و همکاران ۱۳۸۸).
۴ – ۸ – مدلهای باکس _ جنکینز
یک سری زمانی مجموعه ای از مشاهدات است که در یک دوره خاص زمانی، بر حسب زمان مشاهده مرتب شده باشند. معمولأ سری زمانی به صورت ،……… ، ، نشان داده میشوند، n ،……..۳،۲،۱ = t بیانگر زمانی است که مشاهده در آن اندازه گیری شده است و n تعداد مشاهدات را نشان میدهد. لازم به ذکر است فواصل زمانی برای ثبت مشاهدات یک سری زمانی متفاوت است و می تواند سال، فصل، ماه، هفته، روز و … باشد. لذا برای رسیدن به یک مدل باکس _ جنکینز(ARIMA) موارد زیر باید مرحله به مرحله به کار برده شوند (عیسی پور ۱۳۹۲).
۴- ۸ – ۱ – بررسی ایستایی در واریانس
اولین گام در سریهای زمانی رسم نمودار آن میباشد. نمودار سری زمانی به شناسایی روند، ناایستایی در واریانس، فصلی بودن و شناسایی داده های پرت کمک شایانی می کند. با توجه به آن که مدلهای احتمال سریهای زمانی برای سریهای ایستا در میانگین و واریانس تعریف شده اند لذا لازم است که ابتدا ایستایی سری را بررسی کرد و در صورت ناایستا بودن سری، با انجام تبدیلات مناسب به یک سری ایستا تبدیل کنیم. مهمترین ابزار برای تشخیص پایایی واریانس استفاده از روش COX BOX – میباشد (خرمی و همکاران۱۳۸۶ -۱۴۱).تبدیلات باکس _ کاکس تبدیلات نهایی هستند که تابع احتمال اطلاعات تبدیل یافته را به تابع نرمال نزدیک می کنند(کمالی و همکاران ،۱۳۸۵). بنابراین دادههایی که نرمال نبودند با بهره گرفتن از تبدیلات باکس _ کاکس نرمال سازی شدند. این مرحله باید قبل از هرگونه تحلیلی به مرحله اجرا در آید برای دو پارامتر انتخابی ایستگاه مورد مطالعه این مرحله انجام شد و پایایی واریانس آنها مورد بررسی قرار گرفت.در داده هایی که مقدار λ آنها برابر یک بود تبدیل داده ها انجام نشد.
(۱۷) تبدیل توانی باکس –کاکس T()= =
در مقادیر بالا γ مقدار BOX-COX ، Zt سری تبدیل شده و xt سری اولیه میباشد.
۴ – ۸ – ۲ – بررسی ایستایی در میانگین
چنانچه یک سری زمانی در میانگین ناایستا باشد، مهمترین ابزار تبدیل این سری به یک سری ایستا تفاضلی کردن می باشد. بررسی ایستایی و ناایستایی در میانگین برای ایستگاه مورد مطالعه انجام شد و ایستگاه که فقط در واریانس ناایستا بود، با آزمون باکس – کاکس ایستا شد. در آخر هم برای اطمینان از ایستایی میانگین نمودار تحلیل روند خطی برای تمام سریهای تفاضلی شده رسم گردید. تفاضلی کردن مرتبه اول و دوم یک سری زمانی به صورت زیر تعریف می شود:
(۱۸) – =
+ ۲ – = ( – )– = – =
را عملگر تفاضلی مینامند. تفاضلی کردن مرتبه d را با نشان میدهیم.و در عمل میتوان با یک یا دو بار تفاضلی کردن یک سری ناایستای فصلی یا غیرفصلی را به یک سری ایستا تبدیل کرد.
۴ – ۸ – ۳ – رسم نمودارهایACF و PACF
نمودارهای [۶۴]acf و [۶۵]pacf وسیلهای مهم برای تشخیص مدل میباشند. رسم این نمودارها در تعیین نوع و مرتبه فرایند مفید است. زیرا با بررسی تأخیرهای صورت گرفته در این نمودار مقادیر [۶۶]AR(p) و [۶۷]MA(q) بدست می آید. در پارامترهای انتخابی برای انجام مراحل پیش بینی، این نمودارها برای سریهای اصلی و تفاضلی شده رسم گردید.
۴ – ۸ – ۴ – بررسی مناسبت مدل
پس از تشخیص یک مدل مناسب و برآورد پارامترهای آن، سوالی که باقی میماند این است که آیا این مدل رسا است یا نه ؟پس از بررسی نمودارهای acf و pacf مدل مورد نظر به نرم افزار معرفی گردید و مناسبت آن مورد برازش قرار گرفت برای فصولی که در آنها تبدیلات واریانس انجام نشد مدل برای سری اصلی، و برای فصولی که تبدیلات واریانس انجام گرفت، مدل برای سری تبدیل شده محاسبه گردید. مقادیر AR(P) و MA(q) در چند حالت برازش گردید و برای تمام شاخص ها صحت آنها مورد آزمون قرار گرفت و در نهایت بهترین مدل انتخاب شد.
برای بررسی مناسبت مدل موارد زیر به ترتیب انجام شد:
الف) بررسی نرمال بودن باقیماندهها (رسم نمودار احتمال نرمال و هیستوگرام باقیماندهها)
ب) بررسی فرض استقلال باقیماندهها (رسم نمودارهای acfو pacf باقیماندهها)
ج)بررسی فرض ثابت بودن واریانس باقیماندهها
د) رسم نمودار باقیماندهها در برابر زمان
جدول ۴ – ۳ رفتارتوابع خودهمبستگی و خود همبستگی جزئی برای مدلهای ایستا(خرمی وبزرگ نیا،۱۳۸۶)
Pacf
Acf
مدل
بعد از تأخیر p قطع می شود
به صورت یک تنزل نمائی یا موج سینوسی میرا به سمت صفر میل می کند .
AR(p)
فرم در حال بارگذاری ...