فصل سوم
روش تحقیق
فصل سوم: روس تحقیق
نوع و روش تحقیق:
پژوهش حاضر به دنبال بررسی رابطه فرسودگی شغلی با سلامت روان در حسابرسان و پرستاران است. به این ترتیب هدف اولیه پژوهش حاضر افزودن به دانش موجود در این زمینه است و از اینرو این تحقیق در چارچوب طرحهای بنیادین قرار میگیرد. البته این بررسی به این امید انجام میپذیرد که بتوان از نتایج آن برای پیشگیری از بعضی مشکلات حسابرسان و به تبع، مشکلات ادارات و سازمانها و ارتقای سلامت آن ها استفاده کرد و در عین حال پیشنهاداتی نیز در عرصه کاربردی داشت.
از سوی دیگر، روش تحقیق در این پژوهش توصیفی و از نوع پیمایشی است؛ چرا که به دنبال بررسی وضعیت متغیرهای فرسودگی شغلی و سلامت روانی در جامعهای از حسابرسان و پرستاران و همچنین مطالعه روابط میان این متغیرها در جوامع مذکور میباشد.
جامعه مورد مطالعه:
جامعه پژوهش شامل همه حسابرسان عضو جامعه حسابداران رسمی ایران، و همچنین همه پرستاران عضو سازمان نظام پرستاری ایران میباشد.
نمونه و روش نمونه گیری:
برای بیان چگونگی روابط در پژوهشهای از نوع همبستگی حداقل حجم نمونه ای به اندازه ۵۰ نفر، و در پژوهشهای توصیفی حداقل یک نمونه ۱۰۰نفری ضروری است (دلاور، ۱۳۸۵)؛بر اساس فرمول تعیین حجم گروه نمونه بر حسب α (هومن، ۱۳۹۱):
اگر بر اساس پرسشنامه سلامت روانی، انحراف استاندارد(σ) برابر ۱۴ باشد (حدود یک ششم دامنه تغییرات متغیر)، میزان α را برابر ۰۵/۰ در نظر بگیریم، و همچنین میزان تفاوت قابل پذیرش بین میانگین دو جامعه (d) را برابر ۳ نمره در نظر بگیریم، حجم نمونه مناسب برای هر گروه در پژوهش حاضر برابر ۷/۸۳ نفر به دست می آید. به این ترتیب گروه نمونه در این تحقیق شامل ۱۰۰ نفر از حسابرسان و ۱۰۰ نفر از پرستاران عضو دو جامعه ذکر شده است که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب میشوند. اصطلاح روش نمونه گیری در دسترس به این علت استفاده شده است که به هر حال تعداد قابل توجهی از افرادی که پرسشنامه را دریافت نمودند، همکاری نشان ندادند و بنابرین همه افراد ممکن، به طور کاملاً تصادفی در نمونه موجود نیستند.
ابزار تحقیق:
علاوه بر سؤالات مربوط به اطلاعات جمعیت شناختی شامل سن، جنس، وضعیت تأهل و سابقه کار، ابزار گردآوری داده ها در این تحقیق به شرح زیر بوده است:
مقیاس فرسودگی شغلی پینس و ارونسون:
مقیاس فرسودگی پینس و ارونسون یکی از معتبرترین ابزارهای موجود برای ارزیابی فرسودگی شغلی بوده است. پینس و ارونسون که از پیشگامان مطالعه فرسودگی شغلی هستند، این ابزار را بعد از تجارب فراوان در زمینه مطالعه فرسودگی در شرایط کاری مختلف تدوین نموده اند.
این ابزار از ۲۱ عبارت تشکیل شده که هر عبارت در یک مقیاس ۷ رتبهای از ۱(هیچوقت) تا ۷(همیشه) ارزشگذاری می شود و از پاسخ دهندگان خواسته می شود تا یکی از رتبهها را انتخاب نمایند. مقیاس اصلی تک عاملی است. در مطالعات مختلف تحلیل عاملی، مؤلفین مختلف ساختارهای عاملی را برای این ابزار استفاده نمودند؛ به عنوان مثال عوامل سنتی خستگی فیزیکی[۵۳]، خستگی هیجانی[۵۴] و خستگی ذهنی[۵۵] که بر اساس تعریف فرسودگی است، پیشنهاد شده است. همچنین ابعاد تضعیف روحیه[۵۶]، خستگی[۵۷] و کاهش انگیزه[۵۸] نیز معرفی شدهاند؛ اما در نهایت هر کدام از این پیشنهادات مشکلات مربوط به خود را داشته است. شیروم (۱۹۸۹) معتقد است که این مقیاس تک عاملی که توسط پینس و ارونسون متداول شده است، برای استفاده در دنیای مالی مناسب است (انزمن[۵۹] و دیگران، ۱۹۹۸). همان طور که بیان شد، پرسشنامه تک عاملی است و نمره فرسودگی شغلی برای هر فرد از مجموع نمرات همه سؤالات بهدست می آید. نمره سؤالات ۳-۶- ۱۹و۲۰ به صورت معکوس محاسبه می شود.
کفری در سال ۱۹۸۱ با بررسی ۳۰ مطالعه شامل ۴۰۰۰ پاسخدهنده، اعتبار بازآزمایی این ابزار را ۸۹/۰ برای فاصله زمانی یک ماهه و ۶۶/۰ برای فاصله زمانی ۴ماهه گزارش کرد. همچنین او پایایی درونی ابزار را بین ۹۱/۰ و ۹۳/۰ اعلام نمود. پینس و ارونسون نیز در ۱۹۸۸ با اجرای پرسشنامه بر روی ۵۰۰۰ نفر، نتایج کفری را تأیید و روایی و پایایی ابزار را تأیید نمودند (پینس و ارونسون، ۱۹۸۸؛ پینس و دیگران، ۲۰۰۲).
پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ:
اولین بار توسط گلدبرگ در سال ۱۹۷۲ تنظیم گردید. دارای سه فرم ۱۲، ۲۸ و ۶۰ سوالی است. این پرسشنامه که برای شناسایی افراد با مشکلات روانی به کار می رود، روی تغییرات و عملکرد به هنجار تمرکز دارد و دو گروه از پدیدههای مهم را در بر میگیرد: ناتوانی در ادامه انجام عملکرد عادی فرد و ظهور پدیده جدید با ماهیت پریشانساز. این پرسشنامه ناراحتیهای با طول مدت کمتر از دو هفته را شناسایی می کند و نسبت مشکلات گذرا حساس است. فرم ۲۸ سؤالی این پرسشنامه که در این پژوهش استفاده خواهد شد دارای چهار مقیاس A, B, C, D میباشد و هر مقیاس هفت پرسش دارد که چهار دسته از اختلالات، شامل: نشانه های جسمانی، اضطراب و اختلالات خواب، اختلال در کارکردهای اجتماعی و افسردگی و گرایش به خودکشی را اندازه گیری میکند. زیرمقیاسها جنبه علامت شناسی را نشان میدهند و لزوماًً برابر با تشخیص های روانی نیستند. برای هر ماده می توان به روش نمرهگذاری لیکرت چهار گزینه از ۰ تا ۳ نمره در نظر گرفت، نمره بیشتر، افزایش علائم را نشان میدهد. پرسشهای مربوط به هر عامل به این شرح است: بعد جسمی: سؤالات ۱ تا ۷، بعد اضطراب و مشکلات خواب: ۸ تا ۱۴، بعد عملکرد: ۱۵ تا ۲۱، بعد افسردگی: ۲۲ تا ۲۸٫ برای محاسبه نمره هر فرد در هریک از این ابعاد، نمرات سؤالات مربوطه با هم جمع می شود. این پرسشنامه یک نمره کلی هم دارد که از جمع نمرات همه عوامل حاصل می شود. لازم به ذکر است که نمره سؤالات ۱-۱۵-۱۷-۱۸-۱۹-۲۰-۲۱ به صورت معکوس محاسبه میشوند.
نجفی و همکاران (۱۳۷۹) پایایی آزمون سلامت عمومی را با روش آزمون – آزمون مجدد برابر ۸۹/۰ به دست آوردند. ابراهیمی و همکاران (۱۳۸۶) نیز روایی ملاکی این ابزار را ۷۸/۰، ضریب پایایی تصنیف را ۹۰/۰، و آلفای کرونباخ را ۹۷/۰ به دست آوردهاند. در این تحقیق از فرم ترجمه شده توسط ابراهیمی و همکاران (۱۳۸۶) استفاده گردید.
شیوه انجام تحقیق
روش گردآوری داده ها:
بعد از به دست آوردن لیست حسابرسان عضو جامعه حسابداران رسمی ایران، و همچنین پرستاران عضو سازمان نظام پرستاری، پرسشنامه ها به ایمیل آن ها فرستاده شد و با توضیح اهداف پژوهش، از آن ها خواسته شد تا در صورت امکان آن ها را تکمیل و به ایمیل پژوهشگر بازگردانند. با توجه به این که برخی از حسابرسان و پرستاران با ایمیل آشنایی نداشته و یا تمایلی به این روش دریافت از خود نشان ندادند. روش ارسال از طریق فکس و ارسال از طریق پست یا مراجعه حضوری نیز در برنامه قرار گرفت.
روش تجزیه و تحلیل اطلاعات:
فرم در حال بارگذاری ...