سه عامل استاندارد ساز عبارتند از؛ ۱) قدر مطلق میانگین اقلام تعهدی جاری، ۲) میانگین قدر مطلق اقلام تعهدی جاری و ۳) انحراف معیار اقلام تعهدی جاری.
مک نیکولز (۲۰۰۲) با بررسی معیارهای استاندارد ساز مذکور دریافت که معیار میانگین قدر مطلق اقلام تعهدی جاری (یعنی معیار دوم استاندارد سازی) دارای بیشترین همبستگی با ضریب تعیین (R2) ناشی از رگرسیون های در سطح شرکت است و آن را به عنوان معیار مربوط کیفیت اقلام تعهدی معرفی نمود که از این پس آن را معیار استاندارد شده ی دیچاو و دیچو یاد میکنیم. عامل مذبور با بهره گرفتن از اطلاعات سه سال گذشته برآورد میگردد، یعنی دوره مورد استفاده برای برآورد معیار دیچاو و دیچو اولیه.
بنابرین آزمون های قیمت گذاری دارایی با بهره گرفتن از میعار استاندارد شده ی دیچاو و دیچو به جای معیار اولیه آن ها تکرار می شود. تمام مراحل مربوط به تشکیل پرتفوی و اندازه گیری متغیرها مانند قبل تکرار می شود. مدل های تعدیل شده به شرح ذیل است:
Ri,t+1 – RFt+1 = Interceptt + qt RDD – Scaledit + bt BETAit + St Log (MKTV)it + ht Log (BMRATIO)it + εit
RDD – Scaledit رتبه ی دهکی مبتنی بر معیار استاندارد شده ی دیچاو و دیچو.
آزمون دو مرحله ای به صورت ذیل تعدیل می شود:
Rit – Rft = Interceptt + 𝑏i SAQ λt SAQ + 𝑏i MktRf λt MktRf + 𝑏i SMB λt SMB + 𝑏i HML λt HML + εit
بتاهای عامل با بهره گرفتن از بازده های در دسترس برای سهم i از رگرسیون ذیل حاصل می شود:
Rit – Rft = αi + 𝑏i SAQ SAQt + 𝑏i MktRf (Rmt – RFt) + 𝑏i SMB SMBt + 𝑏i HML HMLt + εit
SAQt بازده پرتفوی ایجاد شده بر اساس عامل کیفیت اقلام تعهدی استاندارد شده است. سهام بر اساس معیار دیچاو ودیچو استاندارد شده به پنچ گروه طبقه بندی میشوند. به عبارت دیگر عامل کیفیت اقلام تعهدی برابر است با تفاوت بازده هم وزن[۲۷] دو گروه سهامی که دارای بهترین کیفیت اقلام تعهدی و دو گروه سهامی که دارای پایین ترین کیفیت اقلام تعهدی هستند. عامل کیفیت اقلام تعهدی به صورت ماهانه محاسبه میگردد.
۱-۷- روش تحقیق
اگنوا (۲۰۰۸) بیان میکند که نمی توان نتیجه یکسانی از تحقیق درباره ی رابطه بین کیفیت اقلام تعهدی و بازده مورد انتظار یا هزینه ی سرمایه شرکت ها به دست آورد. عده ای از محققان این اختلاف را به اثر شوک های جریان های نقدی نسبت میدهند (اگنوا، ۲۰۰۸، ۲۰۱۲؛ فرانسیس و همکاران، ۲۰۰۴، ۲۰۰۵). بنابرین در تحقیق حاضر سعی شده است با کنترل اثر شوک های جریان های نقدی موضوع درباره نمونه ای از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، مورد آزمون قرار گیرد. روش تحقیق به کار برده شده در این پژوهش از نوع تحلیل محتوایی تجربی می باشد. چرا که به بررسی تأثیر میان متغیرهای مختلف با بهره گیری از اطلاعات تاریخی میپردازد و به همین خاطر میتوان گفت که از نوع پس رویدادی می باشند. در این تحقیق برای آزمون فرضیات از تحلیل رگرسیون و تجزیه و تحلیل داده های سری زمانی استفاده خواهد شد.
۱-۸- روش و ابزار جمع آوری اطلاعات
به منظور تهیه ادبیات موضوع استفاده از منابع انگلیسی و کتابها، مقالات و پایان نامههای نگارش شده قبلی در دستور کار قرار میگیرد. در این قسمت به منظور آشنایی با مفاهیم، تعاریف و روشها مربوط به تحقیق در ادبیات نظری و همچنین سوابق مطالعاتی سایر کشورها از طریق جستجوی اینترنتی و رجوع به تحقیقات و پژوهشهای انجام شده در این زمینه، اطلاعات مورد نیاز گردآوری میشود.
همچنین جهت گردآوری داده های مربوط به آزمون فرضیات، با مراجعه مستقیم به مرکز آرشیو بورس تهران از بولتنها و ماهنامه های منتشر شده توسط بورس که حاوی اطلاعات معاملات ماهانه و روزانه است، و همچنین سایت بورس اوراق بهادار تهران و سایت www.rdis.ir استفاده میگردد. برای طبقه بندی، محاسبات و پردازش داده ها از نرم افزار اکسل و برای آزمون فرضیهها از نرم افزار SPSS استفاده خواهد شد. نرم افزار تدبیر پرداز و ره آورد نوین (به علت ارائههای داده های مناسب از صورتهای مالی شرکتها) نیز یکی از منابع مورد استفاده جهت گردآوری داده ها خواهد بود.
۱-۹- جامعه آماری
در این تحقیق یک جامعه آماری ابتدایی و سپس جامعه آماری ثانویه که حاصل اعمال محدودیتها میباشند، در دست داریم، جامعه آماری ابتدایی ما کلیه شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران میباشد. با اعمال تعدادی محدودیت، جامعه آماری تحقیق کاهش یافته است. این محدودیتها عبارتند از:
-
- پایان سال مالی آن ها ۲۹ (بیست و نه) اسفند ماه باشد.
-
- قبل از سال ۱۳۸۵ در بورس اوراق بهادار تهران پذیرفته شده باشند.
-
- جز شرکتهای سرمایه گذاری و واسطه گری مالی نباشند.
-
- در طی دوره مورد بررسی (۱۳۸۵ – ۱۳۹۲) تغییر سال مالی نداشته باشند.
-
- اطلاعات آن ها در طی دوره مورد تحقیق پیوسته در دسترس باشد.
- اطلاعات مورد نیاز آن ها در بخش تعریف متغیرها در دسترس باشد.
۱-۱۰- قلمرو تحقیق
قلمرو تحقیق حاضر از سه راستا تشکیل میگردد:
۱-۱۰-۱- قلمرو موضوعی
کیفیت اقلام تعهدی، بازده شناسایی شده و بازده مورد انتظار: اهمیت کنترل برای شوک های جریان وجه نقد در شرکت های بورس اوراق بهادار تهران میباشد.
۱-۱۰-۲- قلمرو مکانی
چارچوب مکانی تحقیق، بازار بورس اوراق بهادار تهران میباشند.
۱-۱۰-۳- قلمرو زمانی
افق زمانی تحقیق حاضر از ابتدای سال ۱۳۸۵ الی انتهای سال ۱۳۹۱ میباشد.
البته ذکر این نکته ضروری است که این زمان به عنوان مقطعی که پژوهشگر طی آن داده ها و اطلاعات مربوط به آن دوره را جمع آوری کردهاست ذکر شده است. علت انتخاب دوره زمانی مذکور این است که دوره ۷ ساله به اندازه کافی برای با معنی شدن نتایج تحقیق، بلند مدت میباشد و اطلاعات و صورتهای مالی شرکتهای مورد بررسی در این ۷ سال در آرشیو بورس اوراق بهادار تهران موجود میباشد.
۱-۱۱- تعاریف
اقلام تعهدی: اقلام غیر نقدی استفاده شده در محاسبه سود خالص یک شرکت میباشند. یک رویکرد ساده و معمول در جهت اندازه گیری کیفیت سود بر اساس تغییر در کل اقلام تعهدی میباشد. هرچه حجم اقلام تعهدی بیشتر باشد، کیفیت سود پایینتر میباشد (کوچ و سان[۲۸]، ۲۰۰۴؛ اوگنوا، ۲۰۱۲).
فرم در حال بارگذاری ...