همه روشهای بالا در سطح ساختار عمل می کند، آنها ماتریسهای ارتباط مدلهای نگاشت ادراکی فازی فردی را بکار میگیرند و آنها را با کمک فرمولهای خاصی ترکیب می کنند. تنها روشی که نیازمند هیچ اطلاعات اضافی نیست روش میانگین است. اما رویکردهای دیگر نیازمند دانش تکمیلی هستند که گرفتن آن سخت یا غیر ممکن است [۸۰].
۲-۹-۳- خوشهبندی نگاشتهای ادراکی فازی
مدل نگاشت ادراکی فازی یک نمودار علت و معلولی است که نمایشگر روابط بین اجزای اساسی در نظامهای پیچیده است. خبرههایی که آشنا به اجزای نظام و روابط بین آنها هستند ممکن است تعیین کننده روابط موجود در مدل نگاشت ادراکی فازی باشند. زمانی که تعداد عوامل زیاد باشد و در مدلسازی به دنبال آن باشیم تا عوامل را دستهبندی کرده و در حوزه های مشخصی دستهبندی نماییم، مشکل آنجاست که با افزایش تعداد آنها و روابط بین آنها خطای بررسی عوامل بسیار افزایش مییابد و خبره به راحتی نمیتواند روابط صحیح علت و معلولی بین عوامل را مشخص کند. بنابراین برای حل این مشکل در دستهبندی عوامل، لازم است مکانیزمی را در نظر گرفت تا با بهره گرفتن از آن بتوان روند دستهبندی عوامل و مشخص نمودن روابط علت و معلولی صحیح را در ماتریس نهایی عوامل تسهیل کرد [۸۳].
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
خوشهبندی گراف علت و معلولی و یا همان نگاشت ادراکی فازی نه تنها باعث می شود که گرههای مشابه با یکدیگر شناسایی شوند، بلکه این امکان را میدهد که ابعاد مساله کوچک شود و یک نگاشت ادراکی فازی با تعداد گره زیاد را به نگاشت ادراکی فازی با تعداد گره کمتر تبدیل کنیم. شناسایی گرههای مشابه و قرار دادن آنها در یک خوشه شناخت بهتری از گرههای گراف و یا به بیانی بهتر، همان متغیرهای کلیدی به تحلیلگران میدهد. پس از خوشهبندی و برچسبگذاری خوشه ها بر اساس ویژگیهایشان، خوشه ها به دستههایی با نام تبدیل میشوند. لذا میتوان عوامل کلیدی را بر اساس ویژگیهایشان با یک نام واحد شناسایی کرد [۸۴].
۲-۹-۴- حوزه های کاربردی نگاشت ادراکی فازی
در طول ۱۵سال اخیر، نگاشتهای ادراکی فازی در حوزه های زیادی، در مسائل متنوع و متفاوتی بکار رفتهاند [۷۸و۸۰]. نگاشتهای ادراکی فازی به ویژه در دامنههای دانش نرم (به طور مثال علوم سیاسی، علوم نظامی، تاریخ، روابط بینالملل، تئوری سازمان) که مفاهیم/روابط سیستم و زبان سیستم هر دو اساساً فازی هستند، قابلیت کاربرد دارد [۵۹]. تسادیراس حوزه های کاربرد نگاشتهای ادراکی فازی را در چهار حوزه اصلی تصمیم گیری، پیش بینی، تفسیر و توضیح (فعالیتهایی که قبلاً انجام شده است) و برنامه ریزی راهبردی طبقه بندی کرده است و بیان می کند که تعداد زیادی از نگاشتهای ادراکی فازی، در حوزه صنعت، تجارت و فعالیتهای مالی توسعه یافتهاند [۸۵]. علیزاده کارکردهای بسیاری مانند مدارهای الکتریکی، پزشکی، سیستمهای نظارتی، برنامه ریزی راهبردی و سازمانی، تحلیل شاخص های عملکرد کسب و کار، مدیریت پروژه های نرمافزاری، بازیابی اطلاعات، مدلسازی نظامهای پویای پیچیده و مدلسازی جهان مجازی را در حوزه نگاشت ادراکی فازی طبقه بندی کرده است [۸۶]. دایلک یامن کاربردهای نگاشت ادراکی فازی را در حوزه های مهندسی، برنامه ریزی استراتژیک، تکنولوژی اطلاعات، تصمیم گیری، مدیریت پروژه، تحلیل سرمایه گذاری، پزشکی، محیط و زیستشناسی و… قرار داده است [۷۸]. استچ حوزه های کاربردی نگاشت ادراکی فازی را در پنج گروه عمدهی پزشکی؛ علوم زمین شناسی و محیطی؛ مهندسی و حوزه اقتصاد؛ تجارت و مدیریت و سایر موارد طبقه بندی کرده است [۸۰]. با توجه به کاربرد وسیع نگاشت ادراکی فازی در حوزه مدیریت و صنایع و موضوع پژوهش حاضر، خلاصهای از کاربرد نگاشت ادراکی فازی در این حوزه به ترتیب وقوع آن در جدول (۲-۳) ارائه شده است.
جدول(۲-۴): پژوهشهای مرتبط با کاربرد FCM در حوزه مدیریت و صنایع
ردیف
کاربرد FCM در مدیریت و صنایع
سال
منبع
۱
کاربرد FCM در جهت مدلسازی و تحلیل و ارزیابی عملکرد تجاری
۱۹۹۷
[۸۷]
۲
برنامه ریزی راهبردی سیستمهای اطلاعاتی (SISP)
۱۹۹۹
[۸۸]
۳
ایجاد مدل برای تحلیل و پیش بینی بازار سهام
۲۰۰۱
[۸۹]
۴
مدلسازی فاکتورهای سنجش پروژه های IT و IS
۲۰۰۲
[۹۰]
۵
مدلسازی فازهای اولیه توسعه یک محصول جدید و به عنوان یک مدل پشتیبانی تصمیم گیری
۲۰۰۳
[۹۱]
۶
کاربرد FCM در توصیف یک محیط بازار پویا (مطالعه موردی بازار الکتریسیته در انگلستان)
۲۰۰۴
[۹۲]
۷
فرم در حال بارگذاری ...