“
۲-۱۸ ویژگیهای کیفی اطلاعات حسابداری
از مهمترین عوامل توسعه اقتصادی کشورها، وجود سیستم های اطلاعاتی مناسب است. اطلاعات موجب آگاهی شده و از عدم اطمینان میکاهد، افراد را تحت تأثیر قرار داده و برای انجام اقدام هایی آن ها را بر میانگیزد. در شرکتهای تجاری از گونه های متعدد اطلاعات برای تصمیم گیری های اقتصادی و گزارشگری استفاده می شود. با توجه به اینکه ما در یک اقتصاد و اجتماع اطلاعات یکار کرده و در یک جهان اطلاعات یزندگی میکنیم، شناسایی و مدیریت اطلاعات شرکتی نیازمند یک انضباط خاصی است؛ به طوری که در دسترس بودن اطلاعات به تنهایی و بدون در نظر گرفتن کیفیت آن، دیگر یک راهبرد مفید نیست (واند و وانگ[۵۹]، ۱۹۹۶). اغلب ما به طور تلویحی متکی به کیفیت اطلاعات حسابداری هستیم که در تصمیم گیری از آن ها استفاده میکنیم. کمیتۀ تدوین استاندادردهای حسابدرای مالی، هدف اصلی گزارشگری مالی را ارائه اطلاعات مفید برای تصمیمات اقتصادی و تجاری معرفی می کند. بنابرین هدفهای گزارشگری مالی و مبانی حسابداری ایجاب می کند؛ اطلاعاتی که گزارشگری مالی فراهم میآورد از ویژگیهای معینی بر خوردار باشند. این ویژگیها را به عنوان ویژگیهای کیفی اطلاعات حسابداری مینامند (مفاهیم نظری گزارشگری مالی، ۱۳۸۶).
مدیران برای اداره فعالیت روزمره، تدوین راهبردهای آینده و ارزیابی عملکرد گذشته به اطلاعات حسابداری نیاز دارند. بیشتر تصمیماتی که در واحد تجاری- تولیدی اتخاذ می شود، به نحوی بر اطلاعات حسابداری مبتنی است. اهمیت هزینه های مستقیم و غیر مستقیم، بازاریابی، حقوق و دستمزد و قیمت تمام شده سبب شده است که مدیران به اطلاعات حسابداری قابل فهم، مربوط، قابل اتکا، قابل مقایسه و به موقع نیاز داشته باشند. بنابرین اطلاعات حسابدرای که برای مدیران تهیه می شود باید دارای ویژگیهای زیر باشد:
-
- قابل فهم بودن[۶۰]: اطلاعات مالی باید برای مدیران قابل فهم باشد. دانش مالی و نحوه ارائه اطلاعات با این ویژگی در ارتباط است.
-
- مربوط بودن[۶۱]: اطلاعات مالی بایدبامسئله یاتصمیم دردست بررسی مرتبط شود. اطلاعاتی که به موقع تهیه وبرای ارزیابی تصمیم گذشته وپیش بینی آینده مؤثرواقع شودمربوط محسوب می شود.
-
- قابل اتکا بودن[۶۲]: اطلاعاتی قابل اتکا است که عاری از خطا وجانبداری باشد.کامل بودن، صحیح بودن، بی طرفانه بودن وقابلیت تأییدداشتن ازنشانه های قابل اتکا بودن اطلاعات مالی است.
-
- قابل مقایسه بودن[۶۳]: مدیران باید بتوانند اطلاعات مالی را در طول زمان، مورد مقایسه قرار دهندو نیز بتوانند، وضعیت مالی و نتایج عملیات مؤسسه های دیگر را با مؤسسه خود مقایسه کنند. رعایت استانداردهای حسابداری ویکنواختی درارائه اطلاعات قابلیت مقایسه را بالا میبرد.
- به موقع بودن[۶۴]: به موقع بودن به موضوع مناسب بودن زمان ارائه اطلاعات مالی اشاره دارد (استانداردهای حسابداری، ۱۳۸۴).
بهبود تصمیم گیری مدیران
ویژگیهای سیستم اطلاعاتی مدیران
۲-۱۹ چگونگی تأثیر ویژگیهای سیستم حسابداری بر بهبود تصمیم گیری مدیران
بخش عمده اطلاعاتی که در سازمانها جهت تصمیم گیری مدیران مورد نیاز است، اطلاعات مالی است. بیشتر تصمیمهای مدیران را تصمیم گیریهای اقتصادی و انتخاب راه کارهایی که به حداکثر کردن سود، حداقل کردن هزینه و قیمت تمام شده منجر می شود، تشکیل میدهد. از آنجا که حسابداری در پی اندازه گیری و ارائه اطلاعات اقتصادی به استفادهکنندگان جهت قضاوت و تصمیم گیریهای آگاهانه است، آن را به عنوان یک سیستم اطلاعات میشناسیم، بنابرین برای موفقیت سازمانها با توجه به اهمیت و تأثیرگذاری گزارشهای قابل استخراج و ارائه سیستم اطلاعاتی مالی، مدیران در تصمیمگیریها به بهره برداری صحیح از اطلاعات با کیفیت این سیستم نیازمند میباشند. بنابرین حسابداری یک سیستم اطلاعاتی است و مدیران باید جهت تصمیم گیری بهتر، اطلاعات مناسب و با کیفیت را از تمام کانالهای رسمی و غیر رسمی به دست آورند (احمدپورآذر و همکاران، ۱۳۸۸).
۲-۲۰ پیشینه های پژوهش
اهم پژوهشهای مرتبط با موضوع این تحقیق در داخل و خارج کشور به شرح زیر است:
۲-۲۰-۱ پیشینه های خارجی
دال[۶۵] (۱۹۸۵) در پژوهشی با عنوان روشی برای درگیر کردن مدیران ارشد در توسعۀ سیستم اطلاعاتی مدیریتی موفق، به بررسی نقش مدیریت ارشد در ارائه راهنمایی برای تلاشهای توسعه سیستمهای اطلاعاتی پرداختند . مدیریت سیستم اطلاعاتی شامل توجه به سیستم اطلاعاتی به عنوان یک ضرورت در دنیای تجارت، مدیریت منابع اطلاعاتی توسط کمیتهی راهبری، طراحی برنامه توسعه برای عملکرد بهتر سیستم اطلاعاتی، تجزیه و تحلیل پروژههای بالقوۀ سیستم اطلاعاتی و به تازگی توجه بیشتر به این موضوع است که چگونه مدیران در پردازش داده ها در رویکرد مدیریتی خود یک نقش مهمی برای حل مشکلات بخشهای مختلف سیستم اطلاعاتی ایفا می کنند. مفاهیم مشارکت مدیران ارشد در طراحی سیستم اطلاعاتی و خود تجارت، مفاهیم جدیدی نیستند، بلکه، درک چگونگی به کارگیری این مفاهیم در جنبه های منحصر به فرد محیط سیستم اطلاعاتی، زمان شروع طراحی سیستم و توسعه آن، مهم است.
نتایج بررسی نشان میدهد مشارکت مدیران ارشد ، کاربران، نگرش مثبت آنان به سیستم، منابع مالی تأثیر بسزایی در سودمندی سیستمهای اطلاعاتی مالی دارند.
“
فرم در حال بارگذاری ...