فصل چهارم: نتایج و بحث
۴-۱- ارزیابی کیفی فیلمها
۴-۱-۱- بررسی اثر نانو ذرات بر خواص ظاهری فیلمهای ترکیبی
فیلمهای ترکیبی تهیه شده، فیلمهای کاملاً یکنواخت بودند که نانو دی اکسید تیتانیوم به طور یک دست در آن پخش شده بودند. سطح روی فیلمها براق بودند، فیلمها به راحتی و بدون هیچ ابزاری از سطح پلیت کاستینگ جدا شدند. ضخامت در نقاط مختلف تقریبا یکسان بوده و با افزایش درصد نانو ذرات تأثیری روی ضخامت فیلمها مشاهده نشد. این در حالی است که روی رنگ فیلمها تأثیر واضحی داشت .در بررسی حاضر فیلمهای کنترل آماده شده به صورت انعطافپذیر پایدار شفاف بودند. در حالی که فیلمهای حاوی نانو دی اکسید تیتانیوم شیری رنگ روشن بودند و در ظاهر غیر شفاف بودند. افزایش در ظاهر رنگ شیری روشن و غیر شفاف با افزایش نانو ذره مشاهده شد.
شکل ۴- ۱: رنگ فیلمهای ترکیبی نشاسته ssps / ژلاتین با غلظت های متفاوت ( %۰، ۱%، ۳%، ۵%) نانو دی اکسید تیتانیوم
۴-۱-۲- بررسی اثر نانوذرات بر ضخامت فیلمهای ترکیبی نشاسته ssps / ژلاتین گاوی
برای اندازه گیری ضخامت فیلمها از ریزسنج دستی استفاده شد که ضخامت کلی فیلمهای نانو کامپوزیتی بدست آمده، بدون تغییر با اضافه کردن نانو ذرات باقی ماند. مقادیر میانگین ضخامت کلی فیلم ۱۳/۰-۱۵/۰ mm می باشد و در (جدول۴-۱) نشان داده شده است.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
جدول ۴- ۱: میانگین ضخامت فیلمهای شاهد و نمونه های حاوی ذرات نانو دی اکسید تیتانیوم
ضخامت
نوع نمونه
a02/0 ± ۱۳/۰
۰ % (نمونه شاهد)
a01/0 ± ۱۳/۰
۱% نانو دی اکسید تیتانیوم
a02/0 ± ۱۴/۰
۲% نانو دی اکسید تیتانیوم
a ۰۱/۰ ±۱۵/۰
۳% نانو دی اکسید تیتانیوم
۰۲/۰ ± ۱۵/۰a
۵% نانو دی اکسید تیتانیوم
داده ها بیانگر میانگین ± انحراف معیار می باشد. مشابه بودن حروف لاتین بیانگر عدم وجود اختلاف معنی دار بین میانگین ها در سطح احتمال ۵% می باشد.
۴-۲- بررسی اثر نانو ذرات بر خواص فیزیکوشیمیایی فیلمهای ترکیبی نشاسته ssps / ژلاتین گاوی
۴-۲-۱- محتوای رطوبت، حلالیت در آب و قابلیت جذب آب
جدول ۴-۲ محتوای رطوبت، حلالیت در آب و قابلیت جذب آب را برای فیلمهای ترکیبی نشاسته ssps / ژلاتین و نمونههای حاوی نانو دی اکسید تیتانیوم را نشان میدهد.
انحلال پذیری فیلمها یکپارچگی آنها در یک محیط آبی را نشان میدهد. حلالیت بالاتر می تواند مقاومت آبی کمتری را نشان دهد. انحلال فیلم یک فاکتور مهم است که زیست تخریب پذیری فیلمها زمانی که برای بسته بندی استفاده میشوند را نشان میدهد. همچنین یک حلالیت کمتر فیلمها حین انبار مانی نیاز است. (مایزورا و همکاران، ۲۰۰۷).
همان گونه که مشخص است با اضافه کردن ذرات نانو در فیلمهای ترکیبی نشاسته ssps / ژلاتین، محتوای رطوبت ، حلالیت و میزان جذب آب به طور معنی داری (۰۵/۰p<) کاهش مییابد. جذب رطوبت به دلیل گروه های هیدروکسیل موجود در نشاسته و ژلاتین است که با آب پیوند برقرار می کند. در این تحقیق با افزودن نانو ذرات در ماتریکس بایوپلیمر گروه های هیدروکسیل قابل دسترس برای مولکولهای آب کاهش پیدا می کنند. در نتبجه سبب کاهش خاصیت آبدوستی فیلمهای ترکیبی میشوند.
حلالیت در آب یک فاکتور مهم در تعریف کاربردهای ممکن برای فیلمهای بایو پلیمر کامپوزیت است. بیشتر بایو پلیمرها در حالت طبیعی خود به رطوبت حساس و محلول در آب هستند که میتوان با روشهای مختلف مانند گنجانده شدن اجزای چربی از منشاء خوراکی در فیلم، کامپوزیت پروتئین– چربی، استفاده از نانو ذرات با ایجاد پیوند های عرضی حلالیت را کاهش داد (میلدا[۱۴۸]، ۲۰۰۹).
همان گونه که از نتایج پیداست انحلالپذیری فیلمهای بایو نانو کامپوزیتی با افزایش میزان نانو ذرات کاهش می یابد. ژلاتین خالص به علت آبدوست بودن به شدت محلول در آّب است. حضور پپتیدهای خطی در آب و شاید حلالیت بالا به پلاستیسایزرهای هیدروفیل (گلیسرول) نسبت داده شود که برای ایجاد انعطافپذیری کافی به فیلمها افزوده شده است. همچنین در تحقیقی که توسط هانگ چین وون[۱۴۹] و همکاران در سال ۲۰۱۰، دریافتند که با افزایش محتوی نانو رس یا Sio2، به فیلم های ژلاتین گاوی حلالیت در آب کاهش پیدا می کند. در ماتریکس نشاسته ssps / ژلاتین، ساپورت شده با نانو دی اکسید تیتانیوم نسبت به بایوکامپوزیت حلالیت کاهش قابل توجهای پیدا کرد. این یافته ها ممکن است به اثرات متقابل بین نانو دی اکسید تیتانیوم و نشاسته / ژلاتین در ساختار فیلم بایو پلیمر نسبت داده شود. (دام[۱۵۰]، ۲۰۰۶)
فیلمهای خالص ترکیبی ( کنترل) آماده شده تا حد زیادی در آب قابل حل است که دلیل آن ماهیت آب دوستی ژلاتین میباشد (حضور پپتیدهای قطبی در ژلاتین). با اضافه کردن نانو دی اکسید تیتانیوم به شبکه فیلم کاهش مشاهده شد. انحلالپذیری در آب را میتوان به تشکیل پیوندهای هیدروژنی قوی بین شبکه نشاسته / ژلاتین و ذرات نانو نسبت داد. کاهش در انحلالپذیری آب در فیلمهای ایزوله شده پروتیین سویا مشاهده شده (با انواع مختلف خاک رس) که در آن مقاومت آب بدلیل توسعه ساختار کامپوزیت پلیمری با مواد معدنی خاک رس بهبود یافته است ( لوهانکونجیت و نومهورم[۱۵۱]، ۲۰۰۴). تانگ[۱۵۲] و همکارانش (۲۰۰۷) پیشرفتهای اساسی در مقاومت آب نشاسته / فیلمهای قابل تجزیه زیستی نانو Sio2 / PVOH گزارش دادهاند که نتایج حاصل از این پژوهش نیز با نتایج آنها کاملا مشابه است. انحلالپذیری پایین آب ویژگی مطلوبی برای بستهبندی مواد غذایی است. چون فیلمهای بستهبندی با چنین ویژگی میتوانند در برابر شرایط با رطوبت بالا مقاوم باشند. در این تحقیق با افزودن نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم در ماتریکس پلیمر گروه های هیدروکسیل قابل دسترس برای مولکول های آب کاهش پیدا می کنند در نتیجه سبب کاهش خاصیت آبدوستی فیلمهای نشاسته ssps / ژلاتینی می شود.
در این تحقیق نانو ذرات به دلیل اندازه خیلی کوچک شان به آسانی میتوانند فضاهای خالی ماتریکس فیلم خلل و فرج دار را پر کنند لذا پخش آسان آب یا رطوبت مشکل می شود، در نتیجه سبب کاهش خاصیت آبدوستی فیلمهای ترکیبی می شود. کاهش محتوای رطوبت فیلمهای ترکیبی در اثر افزودن ذرات نانو را نیز میتوان به پر شدن فضاهای خالی بین بایوپلیمرها توسط نانو ذرات نسبت داد.
جدول ۴- ۲: محتوای رطوبت، درصد حلالیت و قابلیت جذب فیلمهای ترکیبی نشاسته ssps / ژلاتین حاوی نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم.
محتوای رطوبت (در رطوبت نسبی ۵۸%)
درصد حلالیت
قابلیت جذب آب (گرم آب به ازای هر گرم ماده خشک)
فرم در حال بارگذاری ...