شکل ۴-۱۰ الف، طیف FTIR مربوط به VLLP-1
شکل ۴-۱۰ ب، طیف FTIR مربوط به VLLP-2
شکل ۴-۱۰ ج، طیف FTIR مربوط به VLLP-3
شکل ۴-۱۰ د، طیف FTIR مربوط به VLLP-4
۴-۸ بررسی خواص ضد اکسایشی پلیساکارید هفتکول
فعالیت بیولوژیک پلیساکارید به چند عامل بستگی دارد. برخی از این فاکتورها ترکیب شیمیایی، وزن مولکولی، نوع ساختار و روش استخراج میباشند (منگ و همکاران، ۲۰۱۵).
ارتباط شدیدی بین توانایی مهار رادیکال آزاد و ترکیب مونوساکاریدی پلیساکارید وجود دارد (دا، ۲۰۱۴؛ سان، ۲۰۱۴؛ منگ، ۲۰۱۵). مونوساکاریدها در پلیساکارید عوامل کاهشی پرقدرتی هستند و میتوانند تأمین کننده هیدروژن لازم برای ترکیب با رادیکال آزاد و تشکیل یک ترکیب پایدار باشند (سان، ۲۰۱۴). در این راستا منگ (۲۰۱۵) اثر حضور مونوساکاریدهای مختلف را به این صورت شرح داد که محتوای مانوز ارتباط شدیدی با فعالیت آنتیاکسیدانی دارد، این در حالی است که حضور گلوکز ارتباطی معنیدار و معکوس بر خاصیت آنتیاکسیدانی نشان داده است. همچنین منگ (۲۰۱۵) تأثیر حضور گالاکتوز را غیر معنیدار گزارش کرد. پژوهشگران عامل مؤثر دیگر بر خاصیت آنتیاکسیدانی را وزن مولکولی پلیساکارید میدانند به طوری که با کاهش آن، افزایش اثر آنتیاکسیدانی دیده می شود (شنگ[۱۵۷]، ۲۰۱۴). این در حالی است که منگ (۲۰۱۵) نتایج متفاوتی به دست آورده است. از سویی دیگر سان (۲۰۱۴) و لیو (۲۰۱۵) محتوای اورونیک اسید بیشتر در ساختار پلیساکارید را از عوامل مؤثر بر افزایش خاصیت آنتیاکسیدانی دانسته اند. همچنین لازم به ذکر است، پلیساکارید خام به دلیل دارا بودن مقادیری پروتئین، ترکیبات پلیفنولی و مواد معدنی در ساختمان خود، دارای خاصیت آنتیاکسیدانی بیشتری نسبت به پلیساکارید خالص میباشد (لیو، ۲۰۱۵).
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
۴-۸-۱ بررسی نتایج آزمون قدرت مهار رادیکال هیدروکسیل توسط پلیساکارید هفتکول
رادیکال هیدروکسیل یکی از واکنشپذیرترین رادیکالهای آزاد است که با تمام ماکرومولکولها در سلولهای زنده واکنش میدهد (زیانگ، ۲۰۱۴). سه مکانیزم انتقال الکترون (·OH + R → OH−+ R+)، جذب هیدروژن (RH + ·OH → R· + H2O) و اتصال به حلقه آروماتیک (·OH + R = R → HO-R-R·) برای مهار رادیکال هیدروکسیل پیشنهاد شده اند و پیش بینی می شود که کربوهیدراتها، رادیکالهای آزاد را از طریق انتقال هیدروژن (آزاد کردن هیدروژن از (C-H، مهار می کنند (شنگ، ۲۰۱۴).
نمودار ۴-۴ مقایسه درصد مهار رادیکال هیدروکسیل توسط پلیساکارید خام (VLLP) و آسکوربیک اسید
در نمودار ۴-۴ شاهد مقایسه درصد مهار رادیکال هیدروکسیل توسط پلیساکارید خام هفتکول و اسید آسکوربیک (شاهد) میباشیم. در غلظت ۲ میلیگرم بر میلیلیتر درصد مهار رادیکال هیدروکسیل برای پلیساکارید خام و اسید آسکوربیک به ترتیب ۲۱% و ۸% میباشد. اما در فاصله غلظتهای ۳ تا ۵ میلیگرم بر میلیلیتر آسکوربیک اسید بر پلیساکارید غلبه کرده و در بیش از این غلظت شاهد افزایش محسوس قدرت مهار رادیکال هیدروکسیل توسط پلیساکارید میباشیم به طوری که در غلظت mg/ml10 درصد مهار رادیکال هیدروکسیل توسط پلیساکارید ۹۵% و برای آسکوربیک اسید ۷۷% میباشد.
در جدول ۴-۵ مقایسه ای میان درصد رادیکالهای هیدروکسیل و DPPHمهار شده توسط فراکسیونهای خالص شده پلیساکارید صورت گرفت. همان طور که در جدول ۴-۵ دیده می شود با افزایش غلظت پلیساکارید، شاهد افزایش درصد مهار رادیکال هیدروکسیل هستیم و این افزایش در تمام فراکسیونهای پلیساکارید هفتکول قابل مشاهده است. این نتیجه با نتایج به دست آمده با دیگر پژوهشها همخوانی دارد (دا، ۲۰۱۴؛ سان، ۲۰۱۴؛ زیانگ، ۲۰۱۴؛ منگ، ۲۰۱۵ و لیو، ۲۰۱۵). تنها در VLLP-1 بین غلظتهای ۱۶ و ۲۰ میلیگرم بر میلیلیتر شاهد روند آرام کاهش میباشیم که میتوان آن را به اثر معکوس غلظت بر خاصیت آنتیاکسیدانی در برخی آنتیاکسیدانها و تبدیل آنها به پراکسیدان نسبت داد (کرکو و فریرا ، ۲۰۱۳).
در غلظت mg/ml 4، درصد مهار رادیکال هیدروکسیل برای VLLP-1، VLLP-2، VLLP-3، VLLP-4 به ترتیب ۶/۱۰، ۶/۱۱، ۶/۲۱ و ۷/۱۵ درصد میباشد. همانگونه که در نمودار ۴-۵ مشاهده می شود VLLP-3 پتانسیل بالاتری در مهار رادیکال هیدروکسیل دارد.
نمودار ۴-۵ مقایسه درصد مهار رادیکال هیدروکسیل توسط فراکسیونهای VLLP
با توجه به اینکه بر اساس آنالیز طیف FTIR به نظر میرسد محتوای اورونیک اسید هر ۴ فراکسیون پلیساکارید هفتکول یکسان باشد و با توجه به سطوح زیر پیک کروماتوگرامهای حاصل، بیشترین قند شرکت کننده در VLLP-3، گالاکتوز بوده و فاقد قند مانوز میباشد، بنابراین این نتیجه با گزارش منگ و همکاران (۲۰۱۵) مبنی بر اثر حضور مانوز بر افزایش قدرت مهار رادیکال آزاد مطابقت ندارد.
۴-۸-۲ بررسی نتایج آزمون قدرت مهار رادیکال DPPH توسط پلیساکارید هفتکول
رادیکال DPPH یک رادیکال پایدار نیتروژن محور است که جذب مشخصه آن در طول موج ۵۱۷ نانومتر صورت میگیرد (شنگ، ۲۰۱۴). در این مورد نیز با افزایش غلظت، شاهد افزایش قدرت مهار رادیکالهای آزاد میباشیم. در نمودار ۴-۶ مقایسه ای میان درصد مهار رادیکال DPPH توسط پلیساکارید خام و آنتیاکسیدان BHT (شاهد) صورت گرفته است. در غلظت کم، پلیساکارید خام نسبت به BHT قدرت بیشتری در مهار رادیکال DPPH نشان داده است (در غلظت mg/ml 2 درصد مهار رادیکال DPPH توسط پلیساکارید خام و BHT به ترتیب ۲۴% و ۱۳% به دست آمد). اما با افزایش غلظت، توانایی BHT نسبت به پلیساکارید در مهار رادیکال DPPH افزایش یافت.
نمودار ۴-۶ مقایسه درصد مهار رادیکال DPPH توسط VLLP خام و BHT
نمودار ۴-۷ مقایسه درصد مهار رادیکال DPPH توسط فراکسیونهای VLLP
در غلظت mg/ml 4، درصد مهار رادیکال DPPH برای VLLP-1، VLLP-2، VLLP-3، VLLP-4 به ترتیب
۸/۱۲، ۷/۲۲، ۹/۲۴ و ۸/۱۰ درصد میباشد. در غلظت mg/ml 8 درصد مهار رادیکال DPPH برای VLLP-
جدول ۴-۵ خاصیت ضداکسایشی VLLP-1، VLLP-2، VLLP-3، VLLP-4
مهار رادیکال DPPH (%)
مهار رادیکال هیدروکسیل
(%)
غلظت
(mg/ml)
نوع پلیساکارید
eBC33/1± ۸/۱۲
cC8/0± ۶/۱۰
۴
VLLP-1
dC56/1± ۷/۲۴
bB56/1± ۵/۲۱
۸
cC55/1± ۸/۴۵
aB55/1± ۵/۷۳
۱۲
bC68/1± ۷/۵۴
فرم در حال بارگذاری ...