پیشینه پژوهش در خارج
کویین(۱۹۹۹) در مقالهای با عنوان « یافتن الگوهای معنایی در مدارک از طریق بررسیهای کتاب شناختی » تراکم کلیدواژهها را در پایگاههای اطلاعاتی کتاب شناختی بررسی و الگویی معنایی برای نمایش ابعاد و جنبههای گوناگون علم در پایگاههای کتاب شناختی ارائه نمود. بسامد توزیع الگوها، نشان دهنده وجود پایه های عقلانی با محدودهای گسترده از کلیدواژههای تخصصی و کلیدواژههای حاشیهای است. نتایج این پژوهش در رابطه با تراکم کلیدواژههای هر رشته نشان داد در هر رشته تراکم واژگان کلیدی برای واژگان پراهمیت، ۱۰ برابر واژگان کم اهمیت است.
حاجی زینالعابدینی، مکتبیفرد و عصاره (۲۰۰۶) در پژوهشی پیوندهای وبسایتهای کتابخانههای ملی جهان را تحلیل کردند. نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان داد وبسایت کتابخانه کنگره آمریکا، از نظر معیارهای این پژوهش، قویترین وبسایت در بین کتابخانههای ملی سراسر جهان است. این وبسایت دارای بالاترین میزان پیوند کل (۵۹۶۰۰۰)، بالاترین میزان پیوند دریافتی خارجی (۲۴۹۰۰۰)، بالاترین میزان خودپیوندی (۸۹۶۰۰) و بالاترین میزان صفحه های نمایهسازی شده در موتور کاوش آلتاویستا (۴۵۲۰۰۰) میباشد. از نظر همپیوندی با وبسایتهای سایر کتابخانههای ملّی جهان نیز در یکی از کانونیترین نقاط همپیوندی قرار دارد. احراز رتبه اول توسط وبسایت کتابخانه کنگره آمریکا، دلایل متعدّدی دارد. از جمله این دلایل میتوان به تعداد صفحه های بسیار بالای وبسایت، عناصر اطّلاعاتی متنوع و ارزشمند در تمامی زمینههای کتابخانه، کتابداری و اطّلاعرسانی که در سطح جهان بسیار مورد علاقه و نیاز هستند، زبان انگلیسی، روزآمدسازی سریع اطلاعات، کاربرمداربودن، گستره جهانی و… این وبسایت اشاره کرد. همچنین، وجود فهرست پیوسته کتابخانه کنگره، باعث مراجعه و ایجاد پیوند فراوان به آن شده است. در این پژوهش محققان با بهره گرفتن از محاسبه ضریب تأثیرگذاری تجدیدنظر شده (خالص) نشان دادند وبسایت کتابخانه ملی لهستان با ضریب تأثیری برابر با ۴۸/۳۳۵ دارای بالاترین و وبسایت کتابخانه ملی کانادا با ضریب تأثیر ۰۷/۰ پایینترین رتبه را دارا است. یافته های این پژوهش همچنین نشان داد بین وبسایتهای مورد مطالعه به طور کلی ۵ خوشه اصلی، ۳ خوشه بینالمللی، ۲ خوشه قارهای (اروپایی) و چهار وبسایت مستقل وجود دارد که وبسایتهای موجود در هر دسته، نشانگر میزان همپیوندی آن ها با یکدیگر است.
اسمیت (۲۰۰۴) در پژوهشی درباره محاسبه عامل تأثیرگذار وب برای کشورهای منطقه جنوب شرقی آسیا، نتیجه گرفت که به طور کلی رابطهای معکوس بین تعداد صفحات وب در یک حوزه و عامل تأثیرگذار خارجی آن حوزه وجود دارد. در این پژوهش مشخص شد استرالیا با بالاترین تعداد صفحات وب پایینترین عامل تأثیرگذار خارجی و پایینترین عامل تأثیرگذار کلّی را داشت. برخلاف مقایسه کشورها، اسمیت در این پژوهش برای محاسبه عامل تأثیرگذار دانشگاهها دریافت که رابطه اندکی بین تعداد صفحات در یک وبسایتو عامل تأثیرگذار وجود دارد.
عصاره (۲۰۰۳) در مقالهای تحت عنوان «نقشهنمایی ساختار وبسایتهای دانشکدههای علوم کتابداری و اطلاعرسانی: استفاده از مقیاس خوشهای و چندبعدی» با بهره گرفتن از شیوه های وبسنجی، وبسایتهای دانشکدههای کتابداری و اطلاعرسانی را مورد بررسی قرار داد. وی داده های این بررسی را به وسیله موتور کاوش آل دوب و با بهره گرفتن از سایت «راهنمای آموزش اینترنت و خدمات مشاوره» که در برگیرنده ۹۵ وبسایت دانشکدههای کتابداری و اطلاعرسانی متعلق به ۱۸ کشور بود، گردآوری کرد. از مجموع این ۹۵ سایت، ۷۰ سایت فعال بودند که پیوندهای دریافتی و همپیوندیهای این وبسایتها تحلیل گردید. نتایج بررسی وی نشان داد که در وبسایتهای دانشکدههای بررسی شده، ۷ خوشه (دو خوشه ملی و پنج خوشه بینالمللی) وجود دارد. از سوی دیگر، نقشه مقیاسنمای چندبعدی، پنج دسته مرتبط را نشان داد. از این پنج دسته، دو دسته ملی (یکی از ایالت متحده و دیگری از کانادا) و سه دسته بینالمللی (بین کشورهای بریتانیا و ایالت متحده، ایسلند و استرالیا و آلمان با دو وبسایت دانشکدهای، ایتالیا، فنلاند و اسپانیا) بودند. پیوندهای وبی، انعکاسدهنده طیف گوناگونی ازعلایق، اولویتها، ابزارهای اطلاعیابی و عملکردهای عامل وب میباشد، بنابرین انگیزه برقراری پیوند نسبت به انگیزه ارجاعسازی و استناد در مقالات علمی دارای تنوع بیشتری است.
چو (۲۰۰۱) در پژوهشی، پیوندهای دریافتی ۱۲ وبسایت مربوط به دانشکدههای کتابداری مورد تأیید انجمن کتابداران آمریکا را تحلیل نمود. او با بهره گرفتن از روش دستهبندی خوشهای و مقیاس چندبعدی وضعیت پیوندهای این ۱۲ وبسایت را بررسی کردهاست. یکی از یافته های پژوهش او این است که قرار دادن مطالبی در موضوعهای گوناگون و گسترده، باعث رؤیت و جذب پیوند بیشتر به سایت میشود. همچنین، وی بیان میدارد که وبسنجی، شیوهای را برای ارزیابی و سنجش ارائه میکند که در کتابسنجی وجود ندارد. او عقیده دارد پژوهشهای وبسنجی باید با دقت صورت گیرد؛ زیرا هم منبع داده ها (داده های مبتنی بر وب) و هم ابزار گردآوری داده ها (موتورهای کاوش وبی) نواقص آشکاری دارند.
وری لند (۲۰۰۰) ۱۵۶ وبسایت کتابخانههای دانشکدههای حقوق انجمن وکلای آمریکا را بر اساس میزان رؤیت (تعداد پیوندهای دریافتی) و میزان وضوح (تعداد پیوندهای بیرونی) رتبهبندی کرد. همبستگی معناداری بین میزان رؤیت و میزان وضوح این سایتها وجود نداشت.کتابخانههای این مراکز به طور روشنی پیوندهای خود را متوجه منابع مرتبط و مناسب و موادی کرده بودند که دسترسی به آن ها به شکل چاپی امکانپذیر نبود. او حاکم بودن قانون ۲۰-۸۰ را برای میزان وضوح وبسایت کتابخانه که اندازهگیری کرده بود، نشان داد و این بدان معنا است که بخش کوچکی از وبسایتها (۲۰%) قسمت اعظم (۸۰%) اطّلاعات را برای کل جامعه فراهم میکنند.
-
- ARPAnet: Advanced Research Project Agency network ↑
-
- Vint Cerf ↑
-
- Bob Kahn ↑
-
- Transmission Control Protocol ↑
-
- E-mail ↑
-
- File Transmission Protocol (FTP) ↑
-
- Gopher ↑
-
- Telnet ↑
-
- World Wild Web ↑
-
- National Science Foundation ↑
-
- Linz ↑
-
- vannevar bush ↑
-
- Atlantic ↑
-
- CERN ↑
-
- Tim Berners-Lee ↑
-
- Robert Cailiau ↑
-
- Marc Andreessen ↑
-
- Mosaic ↑
-
- Netscape ↑
-
- Mozilla ↑
فرم در حال بارگذاری ...