رده بندی
BMI(کیلوگرم بر مترمربع)
رده چاقی
لاغر
۵/۱۸>
متوسط
۹/۲۴-۵/۱۸
اضافه وزن
۹/۲۹-۰/۲۵
چاق
۹/۳۴-۰/۳۰
نوع۱
۹/۳۹-۰/۳۵
نوع۲
بسیار چاق
۴۰<
نوع۳
جدول (۲-۱). رده بندی شاخص توده بدن بر حسب (kg.m-2)
روش دیگر مورد استفاده در آزمایشگاهها، کلینیکهای بهداشتی و مراکز آمادگی جسمانی تجاری، سنجش چربی بدن بوسیله کالیپر میباشد. کالیپر روشی برای برآورد چربی زیر پوستی (ذخیره بین پوست و عضلات) میباشد. چربی زیر پوستی بین پوست و عضلات، اطراف اندامهای مختلف و بین عضلات ذخیره می شود که حدوداً شامل نصف چربی بدن یک فرد بزرگسال جوان میباشد. در روش جکسون/ پولاک از نموگرام، جدول و معادلههایی برای تعیین درصد چربی برای هر دو جنس استفاده می شود. سه جایگاه ویژه در مردان شامل: ران، قفسه سینه و شکم، در صورتیکه سه جایگاه ویژه در خانمها شامل: ران، سه سر بازویی و فوق خاصره است(۲۰).
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
۲-۲- تاریخچه تمرینات پلایومتریک
تاریخچه تمرینات پلایومتریک به شکل جدید و امروزی بسیار کوتاه است. دلایل پذیرش این روش به عنوان روشی برای بالا بردن توان انفجاری به موفقیت ورزشکاران روسی و اروپای شرقی در رشته دو میدانی در دهه ۶۰ باز میگردد. استدلالهای اولیه در مورد تمرینات پلایومتریک توسط مربّی روسی «یوری ورخوشانسکی»[۳۹] برای ورزشکاران رشته پرش به کار برده شد، که بیانگر این مسئله بود که این تمرینات باعث توسعه سیستم عصبی- عضلانی، بافت انقباضی، پرش، سرعت و در نهایت توان می شود (۷۶). این تمرینهای پرشی سرانجام به نام واژه پلایومتریک نامیده شدند که از یک واژه دوتایی یونانی «پلیون» به معنی بیشتر و «متریک» به معنی اندازه برگرفته شده است (۴).
توان میزان نیروی اعمال شده در واحد زمان میباشد که برای بالا بردن سطح مهارت های سریع و انفجاری در رشته های مختلف مانند پرتاب دیسک و اسپک در والیبال لازم است. در اوایل دهه ۱۹۸۰ دانشمندان روسی پولماس[۴۰]، اِدبوخارد[۴۱] و دیگران دلایل محکمی آوردند که تمرینات پلایومتریک با وزنه تمرینی پیشرفت جسمانی بهتری نسبت به وزنه تمرینی به تنهایی دارد و قدرت و سرعت را بهبود میبخشد در حالیکه از آسیبدیدگی نیز جلوگیری می کند (۷۶). توسعه تمرینات پلایومتریک تا حد زیادی مدیون دوندهی رشته دو سرعت روسی، والری بورزوف[۴۲] است. امروزه نیز تأثیر این تمرینات بر روی فاکتورهایی همچون سرعت، توان انفجاری، چابکی، وزن بدن، درصد چربی بدن، انعطافپذیری و قدرت به اثبات رسیده است (۶، ۳۷، ۵۴ و ۸۶).علاوه بر آن پژوهشهایی نیز برای مقایسه تمرینات پلایومتریک در خشکی در مقابل تمرینات پلایومتریک در آب و تأثیر مثبت این تمرینات در آب و مزیت کاهش کوفتگی عضلانی و آسیبهای عضلانی و استخوانی صورت گرفته است(۱۲ و ۶۵).
۲-۳- مدلهای افزایش توان عضلانی در اثر تمرینات پلایومتریک
بر اساس مطالعات انجام گرفته بکارگیری صحیح تمرینات پلایومتریک موجب تقویت سرعت، قدرت و توان می شود. گسترش توان عضلانی بوسیله دو مدل الف) مکانیکی و ب) نوروفیزیولوژیکی مورد بررسی قرار میگیرد (۵۴).
۲-۳-۱- مدل مکانیکی
بر اساس مدل مکانیکی، در تمرینات پلایومتریک هنگامی که عضله به تندی تحت کشش قرار میگیرد، اجزای کشسان نیز کشیده میشوند و مقداری از نیروی بار به شکل انرژی کشسان ذخیره می شود، در جریان مرحله درونگرای انقباض عضله که بوسیله تحریک بازتاب عضلانی اتفاق میافتد این انرژی رها می شود و موجب افزایش مقدار کل نیروی حاصله میگردد. انقباض عضله شامل سه بخش الف) اجزای انقباضی،
ب) الاستیک موازی[۴۳]و ج) الاستیک سری[۴۴]میباشد (۱۶). بخش انقباضی که همان رشته های اکتین، میوزین وپلهای عرضی میباشد که تأمین کننده منبع اصلی نیروی عضلانی هستند. بخش الاستیک موازی از
رشته های عضلانی، مانند سارکولما، اپی میوزیوم، پری میوزیوم و اندومیوزیومتشکیل شده است. این بخش در حالت عادی باعث افزایش طول عضله می شود و از این طریق زمینهای برای انقباض عضلانی (در هم رفتن تارهای اکتین و میوزین) را فراهم می کند. و در آخر بخش الاستیک سری که از امتداد بخش الاستیک موازی ساخته می شود و تشکیل دهنده قسمت تاندونی عضله است. با وجود اینکه این بخش الاستیک سری دارای مقدار کمی عضله است اما نقش اصلی، عمل انقباض در تمرینات پلایومتریک را دارد. در اثر انقباض برونگرا و یا به عبارتی کشش اولیه، بخش الاستیک سری همانند یک فنر بلند شده و باعث ذخیره شدن انرژی کشسانی در عضله[۴۵] می شود. زمانی که عضله به صورت درونگرا[۴۶] منقبض می شود، انرژی ذخیره شده در آن آزاد می شود و به بخش الاستی
ک سری فرصت میدهد تا با بازگرداندن عضلات و تاندونها به حالت طبیعی باعث افزایش نیروی تولیدی بشوند. در صورتیکه عمل درونگرا عضله بعد از کشش برونگرا[۴۷] انجام نشود و یا زمان مرحله برونگرا بیش از اندازه طول بکشد (کندی حرکت)، ظرفیت رفلکس کششی و انرژی ذخیره شده به صورت حرارت از بین خواهد رفت (۶۶).
۲-۳-۲- مدل نوروفیزیولوژیکی
فرم در حال بارگذاری ...